CDE & Vlim logo

Plaats 7

Nelly Mols

54 jaar | Gemeenteraadslid, dierenarts, internist, oncoloog

Vertel eens wat over jezelf.

“Mijn huishouden telt buiten mij enkel poten: teckel Jos, kat Lou en drie ganzen. Mijn jeugd bracht ik door in Den Hout. Mijn ouders wonen nog steeds aan de Polendam. Ik was heel actief in het verenigingsleven: KLJ, + 13, pony- en paardrijden bij LRV, gitaar spelen in de kindermis…

Na zes meer dan leuke studentenjaren in Gent begon ik in 1995 met mijn eigen dierenartsenpraktijk. In 1994 mocht ik al even proeven van de politiek: voor de gemeenteraadsverkiezingen kwam ik op voor CDE. Ik was zelfs kortstondig de eerste vrouwelijke voorzitter.

Intussen woon ik in de Ginnekenshoek, een buurt die voor mezelf en de buren een bijzondere betekenis heeft. Werken doe ik in mijn gezelschapsdierenpraktijk De Nieuwe Kaai aan de jachthaven in Turnhout, samen met een tof team. Naast de gewone eerstelijnsdiergeneeskunde werk ik vooral op doorverwijzing voor internistische en oncologische patiëntjes.

Ik ben heel graag actief in het dagelijks bestuur van CDE-VLim.be. Onze actiegroep Buurt Ginnekenshoek kan op me rekenen, net als de wijk Den Hout Noord, waar ik in het bestuur zit. Ik ben ook voorzitter van de Kempense Dierenartsenkringen.”

 

Waarom vind je het belangrijk om deel te nemen aan de verkiezingen?

“Het is gemakkelijk om vanaf de zijlijn (of via Facebook) kritiek te hebben op het bestuur en op wat er wel of niet gerealiseerd wordt in ons dorp. Ik kies er bewust voor om samen met onze groep aan de kar te trekken. Zij die niet meekunnen, mogen op de kar en worden meegenomen. Politiek gaat voor mij niet over mijn eigen gelijk krijgen, maar over het vinden van oplossingen waar zoveel mogelijk Beersenaren zich in kunnen vinden. Als kleine ondernemer met een vrij beroep wil ik graag mijn steentje bijdragen.”

 

Waar word je blij van?

“Heel veel kleine dingen maken me blij. Ik ben op zich ‘ne contente mens’, zoals ze zeggen. Als ik dan toch specifieker moet zijn: samenwerken. Een samenwerking met de buren, met de wijk, in de praktijk, met collega-dierenartsen, binnen CDE-VLim.be en over partijgrenzen heen. Aan dat laatste is de laatste zes jaar veel aandacht besteed. Ik hoop dat onze ploeg de kans krijgt om dat verder te zetten. Die continuïteit bewaren, is iets waar Beerse écht nood aan heeft. Daar zou ik superblij van worden.”

 

Hoe breng je een middagje of avondje in Beerse het liefst door?

“Met teckel Jos op wandel in één van onze mooie bossen, met als afsluiter een glas of een tas op een terras, liefst in goed gezelschap.”

 

Wat was voor jou het sterkste punt van het beleid van de afgelopen zes jaar?

“Participatie was geen hol begrip. Samen met inwoners hebben we projecten aangepakt zoals Laakland en Veerkrachtige Dorpen in Vlimmeren. Door in overleg te gaan met alle politieke partijen hebben we een gezamenlijke visie uitgewerkt over belangrijke thema’s, zoals zorg en welzijn, patrimonium, onderwijs en verenigingen. Zo bepalen we een duidelijke richting voor de toekomst.

Onze burgers verdienen continuïteit in het beleid. Dankzij de inspanningen van de huidige beleidsploeg staan belangrijke projecten, zoals het DienstVerleningsCentrum (oftewel het nieuwe gemeentehuis), nu echt in de steigers. Tijdens de volgende legislatuur moeten we dit afwerken.”

 

Wat zijn de belangrijkste thema’s waarvoor jij je de volgende zes jaar wil inzetten?

“Wonen. Een dak boven je hoofd, wonen in een warme buurt en in een veilig dorp: da’s zo belangrijk. Ouderen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving laten verblijven, is van groot belang. We moeten ook aandacht hebben voor de opvang van mensen met dementie en de verdere uitbouw van een zorgcampus voor wie niet langer thuis kan blijven wonen.

Meer en meer gezinnen behoren niet meer tot de klassieke gezinsstructuur. Aandacht voor de groeiende groep single huishoudens is nodig. Voor hen is het vinden van een betaalbare woning niet evident. Alleen wonen en leven is duur. Elk initiatief dat hiermee rekening houdt, is de moeite waard. Als gemeente moeten we vanop de eerste rij de mogelijkheden van alternatieve woonvormen, zoals cohousing, opvolgen en toepassen waar mogelijk.”

“Werk. Een job brengt brood op de plank, maar niet alleen dat. Werk geeft je structuur, collega’s en kansen om continu bij te leren. Onze gemeente is zelf werkgever en dient het goede voorbeeld te geven. Tevreden medewerkers werken beter. Onze ondernemers geven dag in dag uit het beste van zichzelf. We moeten hen bijstaan en luisteren naar hun noden. Ook aandacht voor sociale tewerkstelling vind ik belangrijk. Iedereen is nodig en bijna iedereen kan een steentje bijdragen.”

“Welzijn en dierenwelzijn in het bijzonder. Wonen in een leuk dorp met een rijk verenigingsleven en toffe contacten dragen bij tot het algemene gevoel van ‘je goed in je vel voelen’. Ondersteuning voor onze jeugdverenigingen blijft superbelangrijk.

Beerse: waar dieren wél zijn. Uiteraard is dat voor mij, als dierenarts, een dagelijkse prioriteit. Dierenwelzijn is een breed gegeven. Bijzondere aandacht is nodig voor de link tussen dierenmishandeling en intrafamiliaal geweld.”

 

Wat is jouw droombeeld voor onze gemeente over 20 jaar?

“Over 20 jaar is Beerse nog steeds een dorp met drie levendige kernen, waar jong en oud samenleven met respect en verdraagzaamheid. Ondertussen is er een wijziging in de mentaliteit en behoort sluikstorten tot een ver verleden. Chauffeurs nemen hun verantwoordelijkheid en houden zich aan de regels. De zwakke weggebruiker kan gerust op weg gaan. Misschien ondervind ik dan aan den lijve dat het haalbaar is om van de Ginnekenshoek zonder ongelukken met de rollator in het dorp te geraken. In het centrum bloeit de horeca en zijn er leuke winkeltjes, gezellige markten en toffe cafeetjes. Vanzelfsprekend is het centrum verkeersluw. De heropbouw van de kiosk is achter de rug en talrijke activiteiten lokken jong en oud naar het kerkplein. En dat alles is mee tot stand gekomen dankzij ons stabiele bestuur.”

 

Heb je een motto dat jou typeert?

“Zorgen voor mens en dier: da’s mijn passie, dat doe ik met het grootste plezier. Of deze: Politiek: een hondenstiel? Da’s op mijn lijf geschreven.”

 

Welke plek koos je voor de locatieshoot? Waarom?

“De foto is genomen aan brug 6. Ik ben opgegroeid aan de Polendam, als dochter van ‘den brugdraaier’, zoals ‘ons voke’ genoemd werd. Het is een plek waar de volgende jaren veel gaat gebeuren: de aanleg van het kanaalbos op de terreinen van Paul Roefs én de ontsluitingsweg om het zware verkeer uit onze dorpskern te halen. Dat project is voor iedere Beersenaar van groot belang. Het was 30 jaar geleden al een politiek thema. Tijdens deze legislatuur werden er knopen doorgehakt en is de realisatie van de nieuwe weg geen utopie meer. Dat kunnen meemaken vanop de eerste rij is een politieke droom die uitkomt.”