Lokaal bestuur Beerse kiest voor structurele en waardige voedselhulp: samenwerking met nieuwe partners in de steigers
2025/06/17
Het lokaal bestuur van Beerse heeft beslist om de samenwerking met vzw De Watertoren stop te zetten. Die beslissing kwam er na grondige overweging, en op basis van verschillende signalen over knelpunten in de werking van de organisatie. Tegelijkertijd grijpt de gemeente dit moment aan als een kantelpunt om voedselhulp structureel te versterken, met het oog op duurzame, transparante en kwaliteitsvolle ondersteuning van mensen in armoede.
Voedselhulp blijft gegarandeerd
De gemeente wil alle inwoners geruststellen: niemand komt zonder hulp te zitten. Dankzij de samenwerking met Foodsavers en de blijvende inzet van een sterke groep geëngageerde vrijwilligers wordt voedselhulp ook vandaag gegarandeerd. Voedseloverschotten worden op een duurzame manier herverdeeld, met respect voor de waardigheid van elke inwoner.
Daarnaast wordt werk gemaakt van de verdere uitbouw van een toegankelijke, structurele sociale kruidenier. Dat is een belangrijke stap vooruit: het biedt mensen in armoede niet alleen voedselhulp, maar ook een plek waar ze op een laagdrempelige manier ondersteuning en verbinding kunnen vinden.
Nieuwe initiatieven krijgen kansen
Het lokaal bestuur erkent en waardeert de jarenlange inzet van tal van vrijwilligers binnen vzw De Watertoren. Enkele onder hen hebben nu het initiatief genomen om, met hun ervaring en motivatie, een nieuwe vzw op te richten onder de naam ‘De Steunpilaar’. De gemeente volgt dit positief signaal van nabij op en blijft openstaan voor samenwerking binnen een helder en kwaliteitsvol kader.
Vertrouwen, kwaliteit en samenwerking als fundament
“Als lokaal bestuur dragen we betrouwbaar en transparant bestuur hoog in het vaandel,” zegt schepen Annemie Guns (CDE-Vlim.be). “Wanneer essentiële voorwaarden voor goed bestuur wegvallen, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. Tegelijk blijven we ons voluit inzetten voor een sociaal beleid dat werkt: in dialoog met geëngageerde burgers, vrijwilligers en organisaties die het verschil willen maken.”
Beerse kiest resoluut voor een toekomstgericht armoedebeleid, gedragen door samenwerking, kwaliteit en menswaardigheid. De strijd tegen armoede vraagt meer dan goede bedoelingen — het vraagt visie, daadkracht én verbondenheid.