CDE & Vlim logo

Programma

Beste inwoners van Beerse en Vlimmeren

Voor een nieuwe bestuursperiode is het nodig om vooruit te kijken en te zien waarop we kunnen inzetten en wat de doelen voor de komende zes jaar zijn.

De Christen-Democratische Eenheid & Vlimmeren.be (CDE-Vlim.be) heeft zes jaar lang bestuurd en wil het huidige beleid graag verder zetten, met onze ervaring, ambitie en deskundigheid.

Continuïteit en standvastigheid zijn belangrijk. Daarom werden er ook verscheidene visies ontwikkeld die richtinggevend zijn voor de komende 20 jaar en door de hele gemeenteraad werden aanvaard en bekrachtigd. De krachtlijnen voor een duurzaam beleid liggen dus vast. Er is na 30 jaar een sterke behoefte om niet opnieuw van bestuur te moeten wisselen. We weten dat zo’n wissel geld en tijd kost en dat onze gemeente zich dat niet kan blijven permitteren.

Wij willen doorzetten waar we aan begonnen zijn. De dossiers die we hebben opgestart en de plannen die we hebben gemaakt, willen we ook opvolgen en uitvoeren. Doorwerken is de boodschap, zonder tijd te verliezen met nieuwe studies en nieuwe impulsen.

We willen de krijtlijnen van het huidige bestuur graag bewaren. Het eerste onderdeel van ons programma beschrijft dan ook wat we willen verderzetten en de acties die we willen behouden.

Uiteraard is niet alles even goed en komen er ook nieuwe uitdagingen aan. We willen acties op touw zetten en inplannen om die uitdagingen aan te gaan. Stilstaan is geen optie. We blijven naar de toekomst kijken om onze gemeente erop voor te bereiden.

Ook blijkt uit evaluaties soms dat er dingen zijn die nog beter kunnen. CDE-Vlim.be durft ook stilstaan bij beslissingen die minder goed uitpakten en voor verbetering vatbaar zijn.

Door vooruit te kijken en door te evalueren kunnen we ook dingen versterken. Het tweede deel zal dus een lijst van acties bevatten die we tijdens de komende legislatuur met stip willen uitvoeren.

Zo hopen we Beerse en Vlimmeren beter te maken voor alle inwoners van de gemeente. Met dit programma rekenen we erop dat we uw vertrouwen meer dan waard zijn.

Bewaren

Politiek is denken op de lange termijn. Daarom werkten we in samenspraak met de hele gemeenteraad visies uit voor de komende 20 jaar. Daarnaast zijn er grote plannen die langer meegaan dan één legislatuur. Deze vastgelegde visies en plannen blijven we hanteren en uitvoeren. Het gaat om de volgende documenten:

  • Visie 2340 (een algemene visie op onze gemeente over 20 jaar)
  • De visie op verenigingen
  • De visie op onderwijs
  • De visie op zorg
  • De visie op patrimonium
  • Het mobiliteitsplan (te fiets en te voet x 2, openbaar vervoer x 2, auto’s -25%)
  • Het speelweefselplan (welke speelpleintjes richten we in en op welke manier, waar liggen de prioriteiten in de deelkernen Den Hout, Vlimmeren en het centrum)
  • Het kerkenbeleidsplan (wat is de toekomst van onze vier kerkgebouwen)

De lopende dossiers zullen we uitvoeren. Dit zijn acties die in het meerjarenplan worden meegenomen.

  1. Omdat dienstverlening aan de burger belangrijk is, dringt een nieuw gemeentehuis zich op. We spraken met alle partijen af hoe we het dossier van het dienstverleningscentrum willen verder zetten. We volgen de getekende engagementsverklaring van de gemeenteraad en zullen een dienstverleningscentrum realiseren aan e Bisschopslaan 56. Het gaat om een renovatie en een uitbreiding.
  2. We realiseren de ontsluitingsweg zoals vastgelegd in het RUP, omdat het zwaar verkeer zo snel mogelijk uit onze dorpskernen moet en om een betere mobiliteit te verkrijgen. Dit huzarenstukje begint aan de Steenbakkersdam en gaat verder langs het kanaal. De vaste oeververbinding wordt gebouwd en de Nieuwe Dreef wordt met inspraak van de buurt heraangelegd. De kruispunten met de bruggen en de aansluiting met de Antwerpseweg worden veiliger gemaakt en we plaatsen verkeerslichten indien mogelijk en haalbaar. Het verhinderen van sluipwegen – voornamelijk richting Vlimmeren – zit mee in het dossier.
  3. We bouwen een nieuwe school voor buitengewoon onderwijs (GIBLO 1 en 2) op één locatie aan de Antwerpseweg, omdat elk kind telt.
  4. Goede infrastructuur is noodzakelijk en vraagt een structurele aanpak, zoals de voorbije zes jaar het geval was. De vernieuwing van wegen en riolering gaat door (Boudewijnstraat, Molenberg, Melkerijstraat, Zilvereind, Kerkstraat,  Kwikstraten, Schrijverswijk, …).

De financiële situatie voor de komende legislaturen is duidelijk. Er is ruimte voor veel investeringen, maar die moeten ten goede komen van een duurzaam patrimonium. De belastingdruk wordt nauwkeurig bewaakt. Net als de voorbije jaren besparen we waar we kunnen en maken we slimme keuzes, om zo het exploitatie-overschot groot genoeg te houden om de investeringen te kunnen realiseren.

Versterken

CDE-Vlim.be gaat voor een veilig en duurzaam Beerse en Vlimmeren, waar we oog hebben voor elke doelgroep en waar we de best mogelijke zorg en diensten verlenen, en dit in een gezond klimaat voor ondernemers. Dit vormt de basis van onze vier kernthema’s, die we uitwerken in verschillende actiepunten.

I. Veiligheid en duurzaamheid

  1. We richten meer fietsstraten in waar mogelijk (Lindenlaan, Gasthuisstraat, de Pegger, …).
  2. Via een participatietraject willen we de herinrichting van het Kerkplein onderzoeken in functie van veiligheid, met meer groen, speelmogelijkheden (volgens het speelweefselplan) en een mogelijke kiosk. Ook het kruispunt met de Lindenlaan wordt mee aangepakt.
  3. We voorzien een schoolveilige inrichting van de Karel Van Nyenlaan.
  4. We voorzien meer mobiele snelheidsborden met positieve feedback.
  5. We installeren een systeem van burenbemiddeling om escalatie naar politie en gerecht te voorkomen.
  6. Zwerfvuil en sluikstorten moeten nog strenger aangepakt worden. We zetten acties op rond gedragsverandering en proberen de handhaving te versterken (camera’s, boetes, Ovam-handhavers, …).
  7. We versieren onze gemeente met duurzame bloemenpracht (narcissen, veldbloemen, …). Op de kerkhoven gaan we terug naar grasperken en stappen we af van de bloemenweide.
  8. Het kerkhof rond de kerk in Vlimmeren wordt ontgraven en wordt een groene, respectvolle ontmoetingsplaats, in participatie en overleg.
  9. Subsidiemogelijkheden worden onderzocht voor het omzetten van bebouwbaar gebied naar open ruimte (bv. park Tempelhof, Akkerdries, …).
  10. We blijven ervoor zorgen dat onze gemeente bestand is tegen wateroverlast, door in overleg te gaan met eigenaars en Fluvius, en door onze eigen beken goed te onderhouden.
  11. We zoeken een beloningsysteem om verplaatsingen per fiets te motiveren en bekijken welke doelgroep we best bereiken.
  12. Alle straatnaamborden worden opgefrist, herschilderd of hersteld, met een vaste regelmaat.
  13. We zoeken een manier om het bestrijden van ratten op privédomein mogelijk te maken.

II. Doelgroepenbeleid: jongeren, senioren, mensen in armoede,
mensen met een beperking, …

  1. In samenwerking met de jeugdraad/gezondheidsraad en professionals worden er regelmatig infosessies en/of workshops rond de mentale veerkracht van jongeren georganiseerd.
  2. We realiseren een active gaming room in de sporthal.
  3. We stellen een actief plan op tegen verarming (met een duidelijk opvangnet voor de juiste doelgroep).
  4. We organiseren activiteiten in de nabijheid voor alleenstaanden (outreachend).
  5. We realiseren open sportparken (inclusieve, toegankelijke ontmoetingsplaatsen om ook te sporten), in overeenstemming met het speelweefselplan (o.a. aan de verschillende sportclusters), met een hotspot voor jongeren aan de sportcluster ’t Beerke (bv. basket 3-3).
  6. Kansarme kinderen worden proactief naar een vakantiewerking geleid, eventueel in samenwerking met de sociale dienst.
  7. We voorzien een leidraad voor verenigingen om voor elk kind een maximaal (fysiek en mentaal) veilige omgeving te garanderen (‘Safe Space’).
  8. We brengen de G-sportverenigingen samen en proberen mee gezamenlijke evenementen op poten te zetten.
  9. We gaan aan de slag met de prioriteiten van de seniorenraad en proberen die zo goed mogelijk te realiseren (haalbaar en betaalbaar). We werken hiervoor samen met de raad en rapporteren aan hen.

III. Zorg en dienstverlening

  1. We organiseren activiteiten in het Lokaal Dienstencentrum (aan de Boudewijnstraat) voor personen met specifieke zorgnoden en hun mantelzorgers. Zo kunnen ze samen bezig zijn en ervaringen delen met gelijkgestemden.
  2. We richten een natuurbegraafplaats in.
  3. We begeleiden verenigingen naar een locatie die aan hun behoefte voldoet. We bekijken hierbij de duurzaamheid, het multigebruik, de vergunbaarheid en de haalbaarheid.
  4. We bekijken de inrichting van Vlimmerlee in het kader van het traject Veerkrachtig Vlimmeren en werken concrete actiepunten uit.
  5. We zorgen voor burgernabijheid door regelmatig ontmoetingsmomenten te organiseren tussen beleid, ambtenaren en doelgroepen (ondernemers, middenstand, jeugd, boeren, jonge ouders, allochtonen, ouderen, werkzoekenden, anders validen, …).
  6. We evalueren de bereikbaarheid van de loketdiensten en wegen de voordelen van afspraken af tegen vrije toegang.
  7. We blijven inzetten op dierenwelzijn. We engageren ons om de problematiek van dierenmishandeling en de link met intrafamiliaal geweld op te nemen in het beleidsplan dierenwelzijn, en dit actief en in een voortrekkersrol op te volgen met stakeholders binnen de gemeente en Kordia (het samenwerkingsverband met Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar).
  8. We houden nauwe banden met de Eerstelijnszone Kempenland (via het bestuur) om het dreigende tekort aan (para-)medici in ons dorp op te vangen.
  9. We onderzoeken de haalbaarheid van een collectieve autonome dagopvang (CADO) in onze gemeente en streven daarin een maximale samenwerking met partners en een voldoende subsidiëring na.

IV. Ondernemersklimaat

  1. We stellen een charter voor ondernemen op, in samenwerking met vertegenwoordigers van de middenstand, de horeca, Ondernemend Beerse en Vlimmeren, de landbouwsector, … en met een vastgelegd budget. Het resultaat moet een gebudgetteerd plan zijn met acties die het lokaal ondernemen stimuleren.
  2. We starten een traject ‘Veerkrachtige Buurten’ op voor Den Hout, zoals we dat ook in Vlimmeren hebben gedaan, om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid te verhogen.
  3. Er wordt een overlegstructuur voor landbouwers opgezet om deze belangrijke sector een stem te geven in het beleid.
  4. We bekijken met de dienst omgeving hoe we tot een meer doelgerichte en efficiënte aanpak komen om in overleg grotere bouwprojecten sneller tot een goed einde te kunnen brengen.
  5. We verankeren en versterken de traditie rond Kapellekensmarkt door in te zetten op de geschiedenis en de erfgoedwaarde van de markt en de kapel.